Çiğ Kabak Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Çiğ Kabak Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği, balkabağının içerisinden çıkarılan ve kurutulan bir tür yemiştir. Kendine özgü bir tadı olan kabak çekirdeği genellikle televizyon karşısında çerez olarak tüketilmektedir. Ev içinde veya dışarıda yapılan sohbetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kabak çekirdeği, pek çok sağlık faydası ile bilinmektedir, özellikle sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Besin Değeri

Kabak çekirdeği, bakır, çinko ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Günlük bir avuç kadar kabak çekirdeği tüketmek sağlık açısından faydalıdır. Vücutta bulunan serbest radikallerle ve mikroplarla savaşma özelliği, antioksidan yapısından kaynaklanmaktadır.

Tüketim ve Lezzet

Kabak çekirdeği, sağladığı faydaların yanı sıra lezzeti ile de sıkça tüketilen bir yemiştir. Her yerde kolaylıkla bulunabilecek bir besindir ve maliyet olarak diğer kuruyemişler kadar pahalı olmaması tüketim oranını artırmaktadır.

Çiğ Kabak Çekirdeğinin Önemi

Kabak çekirdeğinden en yüksek faydayı görebilmek için çiğ olarak tüketmek gerekmektedir. Ülkemizde genellikle kavrulmuş hali tercih edilse de, sağlığa daha faydalı olan biçimi doğal yani kavrulmamış halidir. Yüksek sıcaklıklarda kavrulmuş kabak çekirdeğinin prostat ve idrar kesesine sağladığı faydalar önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle, kabak çekirdeğinin çiğ biçimde tüketilmesi veya salatalarda yağının kullanılması en doğru tüketim şekli olacaktır.

Çiğ Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Çiğ kabak çekirdeği kalp sağlığını korumak açısından tüketilmesi önerilen bir yemiştir. Bir su bardağı kadar çiğ kabak çekirdeği, bedenin ihtiyacı olan magnezyumu ihtiva etmektedir. Bu magnezyum kalp sağlığı, kan damarlarının gevşemesi, kan basınç seviyesinin düzenli kalması ve kalp krizini önlemesi açısından önemlidir. Ayrıca magnezyum, diş sağlığı, bağırsak fonksiyonlarının düzgün çalışması ve kemik sağlığının korunması açısından da önemlidir.
  • Kabak çekirdeği çinko açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Hücre çoğalması, uyku sorunları, göz hastalıkları ve cilt sağlığı açısından koruyucu etkiler sağlamaktadır. Erkekler için önemli olan cinsel fonksiyon gücünü artırmada da etkilidir. Çinko eksikliği, soğuk algınlığı ve grip gibi problemlere yol açar. Düzenli bir biçimde özellikle kavrulmamış kabak çekirdeği tüketimi, çinko değerini yükselterek bu problemlerin oluşmasını engeller.
  • Kabak çekirdeği omega-3 açısından zengin olduğu için diyabet etkisini düşürür, kalp rahatsızlıklarından korur ve kötü kolesterole karşı etkilidir. Ayrıca kanın akışkanlık seviyesini artırır, damar tıkanıklığı riskini düşürür, iltihap problemlerine karşı etkilidir ve yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
  • Çiğ kabak çekirdeği özellikle erkekler için sorun teşkil eden prostat rahatsızlığına karşı koruma sağlar. Düzenli kabak çekirdeği tüketen erkeklerin prostat sorunlarına karşı önlem aldıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Kabak çekirdeğinin insülin seviyesini düzenlediği yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Diyabet rahatsızlığından kaynaklanan belirtileri engelleyerek bu rahatsızlıkların artmasını önler. Yani diyabetin sebep olduğu kalp ve göz rahatsızlıklarından korunmaya da yardımcı olmaktadır.
  • Kabak çekirdeği sağlıklı yağlar, lifler ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için kalp ve karaciğer sağlığını destekler.
  • Kabak çekirdeğini özellikle akşam uyumadan önce tüketmek, bedenin melatonin ve serotonin üretimi açısından önemlidir. Bu hormonlar sayesinde daha rahat uyuma ve zihinsel dinlenme sağlanır. Yoğun bir iş temposuna sahip bireyler için rahat bir uyku düzeni için önerilmektedir.

Olası Yan Etkileri

Kabak çekirdeğinin bilinen pek bir zararı yoktur. Ancak hamilelik döneminde fazla tüketilen kabak çekirdeği, hamile kadınların kilo alımına neden olabilir.

Sonuç

Kabak çekirdeğinden en yüksek faydayı görebilmek için çerezcilerde satılan kavrulmuş kabak çekirdeğini değil, evde pişirilen kabaklardan çıkan çekirdekleri taze olarak tüketmek daha faydalı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Handan

26 Temmuz 2024 Cuma

Kabak çekirdeğinin sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu duydum, acaba bu etkileri hissetmek için ne kadar tüketmek gerekiyor? Ayrıca, çiğ tüketmenin kavrulmuşa göre daha faydalı olduğu belirtilmiş; peki, çiğ kabak çekirdeğini nereden temin edebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Handan Hanım,

Kabak çekirdeğinin sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu doğru, özellikle magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin olması bu etkileri sağlıyor. Günlük olarak yaklaşık bir avuç (yaklaşık 30 gram) kabak çekirdeği tüketmek bu faydaları hissetmek için yeterli olabilir. Ancak, her bireyin vücut yapısı farklı olduğu için, bu miktar kişisel ihtiyaçlara göre değişebilir.

Çiğ kabak çekirdeği genellikle organik marketlerde, aktarlarda veya internet üzerinden sağlıklı gıda satan sitelerde bulunabilir. Alışveriş yaparken ürünün taze ve katkısız olmasına dikkat etmeniz önemli. Sağlıklı beslenme yolculuğunuzda başarılar dilerim!

Sevgiler,
ChatGPT

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytin Çekirdeği Zayıflatır mı?

Zeytin Çekirdeği Zayıflatır mı?

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Vişne Çekirdeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Vişne Çekirdeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Kullanımı

Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Kullanımı

Kiraz Çekirdeği Yutmanın Faydaları Nedir?

Kiraz Çekirdeği Yutmanın Faydaları Nedir?